برنج فجر یکی از مشهورترین انواع برنج ایرانی است که امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. ویژگیهای خاص برنج فجر این برنج را به یکی از برنجهای پرفروش ایرانی تبدیل کرده است. حتما با شنیدن نام این برنج، برای شما هم این سوالات ایجاد شده است که برنج فجر چیست؟ برنج فجر چه ویژگی ها و خواصی دارد؟ قیمت برنج فجر چقدر است؟ و … . در ادامه این مقاله از وبلاگ گالش قصد داریم به معرفی برنج فجر و ویژگی های آن بپردازیم.
ویژگی های برنج فجر چیست؟
برنج فجر یکی از برنجهای پرمحصول است که عمدتا در مناطق شمالی کشور کشت میشود. منظور از پرمحصول بودن برنج فجر این است که حجم برنج برداشتی این نوع در یک مساحت مشخص، نسبت به سایر برنجها بالاتر است. این برنج محصولی اقتصادی است و به همین دلیل برای استفاده در مکانهایی که به پخت حجم بالایی از برنج نیاز دارند، گزینهای عالی به شمار میآید. برنج فجر یکی از برنجهای ارائه شده توسط مرکز تحقیقات برنج است که با اصلاح نژاد، به عنوان یک محصول اقتصادی بهینه شده است. در برنجهای که اصلاح نژاد شدهاند، تاکید زیادی روی عطر و طعم نیست و بیشتر به پرمحصول بودن و بازده بالا توجه شده است.
برنج فجر یک برنج دیررس است و فاصله زمانی بین کاشت تا برداشت آن زیاد طول میکشد؛ به همین دلیل امکان کشت این برنج به صورت کشت دوم وجود ندارد و تنها برنج فجر کشت اول در بازار مشاهده میشود.
ظاهر برنج فجر و تشخیص آن
برنج فجر، دانههایی خنجری شکل دارد و نوک دانههای آن حالتی تیز و سوزنی شکل دارند. ابعاد دانههای برنج فجر در حالت خام حدود 8 میلیمتر است. رنگ دانههای برنج فجر، سفید مایل به کرم است و حالتی شیشهای و استخوانی دارند. بذر برنج فجر در دو نوع 70 روزه و 90 روزه وجود دارد که عطر و طعم برنج حاصل از بذر 90 روزه، بیشتر از بذر برنج 70 روزه است.
عطر، طعم و پخت
برنج فجر، مانند همه برنجهای ایرانی بعد از پخت، به میزان مناسبی ری میکند و قد میکشد. هر چند که میزان قد کشیدن و ری کردن برنج فجر، به اندازه برنجهایی مثل طارم هاشمی نیست. برنج فجر به عنوان یک برنج پرمحصول، عطر کمتری نسبت به برنجهای معطر مانند طارم هاشمی دارد و به همین دلیل در دسته برنجهای عطری دسته بندی نمیشود. البته توجه داشته باشید که این برنج، به گونهای نیست که هیچ عطر و طعمی نداشته باشد! بلکه عطر و طعم آن در مقایسه با برنجهای معطر مانند طارم هاشمی، کمتر است. برنج فجر به گونهای است که مدتی پس از برداشت، عطر و طعم مناسبی پیدا میکند.
قیمت برنج فجر
معمولا رابطه مستقیمی بین قیمت برنج و میزان عطر و طعم آن وجود دارد و در مقابل، با پرمحصول و کممحصول بودن برنج، رابطه معکوس دارد. قیمت برنج ایرانی فجر به عنوان یک برنج پرمحصول، از انواع دیگر مانند برنج طارم هاشمی کمتر است. همچنین عطر و طعم کمتر، یکی دیگر از عوامل کاهش قیمت برنج فجر در میان برنجهای ایرانی است. اما کم بودن قیمت این نوع برنج در کنار عطر و طعم قابل قبول، آن را به برنجی بصرفه و اقتصادی تبدیل کرده است که برای رستورانها، هتلها و همه مکانهایی که برنج را در حجم زیادی سفارش میدهند، گزینه مناسبی است.
دستور پخت برنج فجر
یکی از سوالاتی که مصرف کنندگان این نوع برنج می پرسند این است که دستور پخت برنج فجر چیست؟
در پاسخ باید گفت که می توان برنج فجر را به دو شیوه مشهور کته و آبکش پخت. برای مشاهده روش پخت کته می توانید مقاله «بهترین دستور پخت برنج کته چیست؟» از وبلاگ گالش را مطالعه کنید. همچنین روش پخت برنج آبکش را نیز در مقاله «بهترین دستور پخت برنج آبکش خوشمزه و خوش عطر» توضیح دادهایم.