برنج کشت اول و برنج کشت دوم، دو اصطلاح رایج در بازار برنجهای ایرانی هستند. بسیاری از مصرفکنندگان، در هنگام خرید با این سوالات مواجه میشوند که برنج کشت اول و دوم چیست؟ چه تفاوتی بین برنج کشت اول و برنج کشت دوم وجود دارد؟ برنج کشت اول بخریم یا کشت دوم؟ و …
به طورخلاصه، در پاسخ به این سوال که برنج کشت اول و دوم چیست، باید گفت که علت اولیه نامگذاری برنج کشت اول و برنج کشت دوم، زمان و دوره کشت این دو نوع برنج است. اما تفاوت برنج کشت اول و دوم به زمان کشت این برنجها محدود نمیشود و تفاوتهای دیگری نیز در برنج کشت اول و دوم وجود دارد. اگر میخواهید بدانید تفاوت برنج کشت اول و دوم چیست، در این مقاله از وبلاگ گالش، قصد داریم به بررسی و مقایسه برنج کشت اول و دوم بپردازیم.
برنج کشت اول و ویژگیهای آن
برنج کشت اول، برنجی است که ابتدای سال و در فروردین ماه کشت میشود و برداشت آن در مردادماه (و در بعضی از موارد اوایل شهریورماه) صورت میگیرد. کاشت برنج کشت اول از گذشتههای دور در شمال ایران رواج داشته است و قدمت تاریخی بیشتری نسبت به برنج کشت دوم دارد. محبوبترین برنجی که به صورت نوبت اول و دوم کشت میشود، برنج طارم هاشمی است که به نظر بسیاری از مصرفکنندگان، بهترین برنج موجود در بازار ایران است. برای آشنایی بیشتر با برنج طارم هاشمی، حتما مقاله آشنایی با برنج طارم هاشمی از وبلاگ گالش را مطالعه کنید.
گالش همواره در تلاش است تا بهترین برنج طارم هاشمی کشت اول را با تضمین کیفیت از کشاورزان خریداری کند و در بستهبندی جذاب، به مشتریان خود ارائه دهد. برخی از بهترین محصولات برنج طارم هاشمی کشت اول گالش عبارتند از:
- برنج طارم هاشمی (کشت اول) گالش از آقای شمسی
- برنج طارم هاشمی کشت اول گالش از آقای صباغی
- برنج طارم هاشمی کشت اول گالش از آقای اکبری
برنج کشت دوم و ویژگیهای آن
معمولا پیش از برداشت برنج کشت اول، اقدام به آماده سازی بذر برنج کشت دوم میکنند. برنج کشت دوم، بعد از برداشت برنج کشت اول و پس از شخم زدن شالیزارها کشت میشود. مراحل کاشت برنج کشت دوم تا پاییز ادامه پیدا میکند و به این دلیل، آب فراوان موردنیاز برنج کشت دوم به وسیله آب باران تامین میشود.
برداشت برنج کشت دوم در آبان ماه صورت میگیرد و در ابتدا نیاز به آب فراوان برای آبیاری اولیه در تابستان دارد؛ اما در ادامه فرآیند رشد، با آب باران و آبهای سطحی آبیاری میشود. برای کاشت برنج کشت دوم، معمولا برنجهایی انتخاب میشوند که زودرس هستند و سریعتر به بار مینشینند. از محبوبترین برنجهای نوع دوم میتوان به برنج طارم هاشمی، برنج طارم بینام و برنج طارم امراللهی اشاره کرد.
برنج دونوج یا راتون (رتون)
برخی از خریداران در هنگام خرید علاوه بر برنج کشت اول و دوم، با دسته دیگری از برنجها با نام برنج دونوج یا راتون (رتون) نیز مواجه میشوند. برنج راتون یا برنج دونوج، همان برنج کشت دوم است. با این تفاوت که در هنگام برداشت برنج کشت اول، ساقههای شلتوک را قطع میکنند و مجددا زمین را آبیاری میکنند تا دوباره جوانه بزند و رشد کند. برنجهایی که در مرحله کشت اول رشد نکرده بودند، در این مرحله رشد میکنند.
تفاوت برنج راتون با برنج کشت دوم رایج در بازار در این است که در برنج راتون، هیچ کاشت جدیدی انجام نمیشود و رشد برنج از همان بذر و گیاه برنج کشت اول صورت میگیرد. در حالی که در برنج کشت دوم، شخم زدن و کاشت بذر صورت میگیرد. برنج دونوج یا راتون، به برنج چین دوم نیز مشهور است. زیرا در برنج چین دوم، برداشت از همان ساقههای برنجی که یکبار محصول داده است، صورت میگیرد.
برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم؟
به عقیده کشاورزان به دو دلیل عطر و طعم و پخت برنج کشت دوم بسیار بیشتراز برنج کشت اول و دانههای برنج کشت دوم معمولا درشتتر از دانههای برنج کشت اول است. دلیل اول، زمان برداشت کشت دوم هوا سرد و خنک است و چون هوا خنک است دانههای برنج بعد از برداشت، در دستگاه تبدیل مدت زمان بیشتری را در فر حرارت میبیند و هر چه دانههای برنج حرارت بیشتری ببیند خوش طعم و خوش پخت ترخواهد شد. دلیل دوم، میزان مصرف بیشتر سم و کود و افزایش فاصله سمپاشی برنج کشت دو نسبت به کشت اول است.
قیمت برنج کشت اول و دوم
با توجه به کیفیت بهتر برنج کشت دوم، طبیعی است که قیمت برنج کشت دوم بیشتر از برنج کشت اول است. البته قیمت کمتر برنج کشت اول، به معنی کیفیت کم این نوع برنج نیست؛ برنج کشت اول نیز از عطر و طعم مناسبی برخوردار است. خرید برنج اول و دوم تا حد زیادی به سلیقه و ترجیح مصرفکننده بستگی دارد. برنج کشت اول، قیمت به صرفهتر و برنج کشت دوم، عطر و طعم بهتری را به مصرف کنندگان ارائه میدهند. خرید برنج کشت اول برای مصرفکنندگان عمده مانند هتلها، رستورانها و … از نظر اقتصادی به صرفهتر است.